Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Vilken gymnasieutbildning ska jag välja?

16 apr 2008
FRÅGA
Hejsan!

Nu är det snart dags att välja gymnasie.

1. Jag vill gå samhällskunskap eller naturvetenskap.
Sen när jag har läst klart gymnasiet vill jag jag ha en bred grund.
Vilket ska jag välja? är dem ungefär lika. Det viktigaste är sen när jag har läst klart vill jag stå där och kunna välja mellan det bra jobben som man tjänar rätt bra på.


2. Just nu vill jag bli Polis, men visst man kan ändra sig. Men om man vill bli Polis vad ska satsa på då?

3. Finns det nått "polis gymnasie" i sverige? eller något gymnasie som har med polisen att göra, som gör tex. att man får det lättare att komma in på polishögskolan.

mvh

Svar:

Hej

Du verkar vara en klok ung man. Bra att du börjat fundera över din framtid och din gymnasieutbildning och bra att du har klart för dig att man kan ändra sig på vägens gång.

1. Både samhällsvetenskapliga programmet och det naturvetenskapliga programmet är studieförberedande och ger grundläggande behörighet. Något som du kan tänka på är vilka ämnen som du intresseras av mest. De naturvetenskapliga som kemi, fysik och biologi samt matte eller de samhällsvetenskapliga som samhälle, religion och historia samt språk??

En sak som kan vara bra att tänka på är att antagningen till högskolan och universitet sker genom ett betygsurval. Detta gör enligt mig att det är bra att välja ett program som man tycker är roligt eftersom detta ofta går hand i hand med att man kan få bra betyg. Gymnasiet är tre år så se till att det blir tre roliga år!

2. Om du går in på länken nedan finner du vad som krävs för att komma in på polishögskolan. Be din studie- och yrkesvägledare hjälpa dig att titta på vilk lösningar som finns så att du får läsa det du vill/är intresserad av samtidigt som det ger dig den behörighet du behöver.

http://www.polisen.se/inter/nodeid=8073&pageversion=1.jsp

3. Vad jag vet finns det inget gymnasium som är sammankopplat med polisen på det sättet.

Lycka till med ditt gymnasieval och hör gärna av dig igen om något är oklart eller om du har andra funderingar.

Vänliga hälsningar

Jenny
Information

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information