Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Kan jag byta gymnasieskola och program?

16 jun 2019
FRÅGA
Jo goddag. Jag har då lite funderingar gällande sånt här med utbildning. Jag går just nu redan i 1an på ett gymnasium och går transport. Jag har tanke om att byta skola, och då lyder tanken lite att jag vill göra det långt bort, liksom en annan ort. Och om jag skulle söka dit, vad är möjligheterna att man kanske kan få någonstans att bo i sådana fall? Och hur gör man då när man ska söka eftersom jag redan går på ett annat gymnasie? Och hur spelar mina merit poäng roll från grundskolan just nu? Kommer jag söka med dem poängen då? Det jag skulle vilja gå då ifall jag skulle byta skulle vara naturvetenskap. Kanske är väldigt mycket mer än att ta på ett mejl så här men ändå. /Kram

Svar:

18 jun 2019

Hej,

Om du vill byta från ett yrkesprogram till ett högskoleförberedande så blir det troligen så att du måste söka in från år 1 igen. då söker du på dina betyg från nian precis som förra gången. Ta kontakt med gymnasieantagningen (antagningskansliet) i din kommun så att du får inloggningsuppgifter till gymnasievalet. Just nu så har antagningen till gymnasiet stängt och din ansökan blir sen om det är till hösten du vill söka. Därför så kan det också bli svårare för dig att komma in. 

Att hitta ett boende kommer att vara upp till dig (såvida skolan du söker till inte har ett internat) så du får undersöka hur möjligheterna ser ut för dig att hitta och finansiera ett boende på den ort du vill bo.

Här kan du läsa mer om att byta gymnasium: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information