Är jag behörig till gymnasiet?

05 jun 2019
FRÅGA
Tjena jag sökte till 3 gymnasie och jag kom in i andra valet teknik i vinter men nu i juni så har mina betyg gått ner och jag har ej godkänt på kemi fysik och franska.
Jag har dock godkänt på matte svenska engelska och har c på engelska och d och d på dom andra. Vad ska jag göra om jag inte kommer in i någon av mina val. Måste jag gå i EM och hur länge måste man vara där eller kan jag göra om val och byta mina andra val. Mitt första val var ekonomi och mitt tredje natur vilket jag ångrar. Kan jag byta i tid så att jag kan komma in i gymnasiet eller måste jag gå i EM

Svar:

06 jun 2019

Hejsan,

Jag tror att det är bäst att du går till din studie-och yrkesvägledare i din skola och diskuterar detta. Då kan ni fundera på vilka lösningar som kan vara bäst. Möjligheten att ändra i gymnasievalet är ju över men ibland, i specialfall, är det möjligt för skolans SYV att göra ändringar i efterhand. 

Kommer du inte in på något av dina alternativ så finns reservantagningen. I juli påbörjas reservantagningen till gymnasiet och sträcker sig till mitten av september. Under reservantagningen till gymnasiet tas elever in till de platser som blivit lediga när andra elever tackat nej eller blivit uppflyttade till högre rangordnat val. Så de flesta brukar till slut få en plats. Du kan läsa mer om antagningen här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagning-gymnasiet-2311

Introduktionsprogrammen är till för de som inte är behöriga till gymnasiet så det ska du inte söka om du är behörig. Är du osäker på behörigheten för de program du sökt till så ska du diskutera det med din studie-och yrkesvägledare. För gymnasiebehörighet till ett högskoleförberedande program krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och i minst nio andra ämnen från grundskolan. 

För naturvetenskaps- och teknikprogrammen ska tre av de ytterligare nio ämnena vara biologi, fysik och kemi. För ekonomi-, humanistiska och samhällsvetenskapsprogrammet ska fyra av de ytterligare nio ämnena vara geografi, historia, samhällskunskap och religion.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information