Kan jag gå gymnasiet i Sverige?

04 maj 2019
FRÅGA
Hej , Jag vill start en Skolan i Sverige från September 2019 och jag vet inte hur..
Jag vet det jag behöver en " Host family " men jag vet också det , det gör de Skolan för mig.
Men jag behöver hjälpa för hitta en Skolan i Sverige och jag hoppas ni kan hjälpa mig, med eller med något.
Jag kommer från Österikke och jag är 16 år gammal.

Jag lär Svenska för .. 6 - 7 Månader nu, och ja

Tack för ni tid

Svar:

05 maj 2019

Hej,

Vad roligt att du vill gå gymnasiet i Sverige! När det gäller de som söker med utländska betyg så är det upp till skolan att bedöma om de kan ta in dig eller inte. Så ta kontakt med en skola som du är intresserad av. Det är inte säkert att skolan kan ordna boende åt dig (oftast är det inte så) så fråga om det. Det finns dock skolor som har internat så du skulle kunna titta lite extra på dessa. 

Det första du behöver bestämma är vilket gymnasieprogram som du vill gå så läs på om dessa. De kan du göra här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/gymnasieprogram-3125. Du behöver även ha behörighet för de program du vill söka och för alla gymnasieprogram så är betyg i svenska från grundskolan ett krav. Du behöver alltså fundera på hur du kan skaffa dig behörighet i svenska om du inte har det. Du kan fråga de skolor du är intresserad av, eller kommunen du vill flytta till, om det.

Det finns ju också internationella skolor i Sverige, där man kan göra undantag för svenska så ett alternativ kan vara att kolla med dessa skolor. Dessa skolor hittar du här: https://www.gymnasium.se/sok/international-baccalaureate.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information