👀 Under hösten uppdaterar vi information på gymnasium.se utifrån gymnasiereformen Gy25. Här kan du läsa mer om vad den innebär.

Sök utbildning 👉

Hur blir man läkare?

30 apr 2019
FRÅGA
Hej! Jag ska börja i nian till hösten och det börjar bli dags att fundera på gymnasium. Jag har på senare tid varit inne på att plugga till läkare. Många säger att det är en tuff utbildning men hur svårt är det egentligen att bli legitimerad läkare? Jag brinner för att hjälpa människor och har funderat på att senare specialisera mig inom barnonkologi. Kan man gå vård&omsorg på gymnasiet och jobba som undersköterska några år innan man börjar läsa läkarprogrammet på universitetet? Eller är det natur man ska läsa och sedan plugga vidare?

Svar:

30 apr 2019

Hej,

Vad bra att du funderar på ditt gymnasieval! Om du vill bli läkare så är det Naturvetenskapsprogrammet med natur inriktning som kan ge dig den behörigheten. För att bli specialist läkare måste du först utbilda dig till läkare på universitet/högskola, den utbildningen är 5,5 år lång. Antagningspoängen för läkarprogrammet kan se olika ut beroende på var i Sverige du studerar men oftast ligger det mellan 21,5-22,5 poäng och det är hög konkurrens för platserna till läkarprogrammet. För att få t.ex. 22,5 poäng behöver man A i alla ämnen som ger 20,00 poäng och fulla meritpoäng som är 2,5.

Efter läkarutbildningen måste man genomföra och bli godkänd på Allmäntjänstgöringen, AT, som ligger mellan 18-21 månader. Efter AT gör man ett prov och det ger en läkarlegitimation. Efter hela denna utbildning och AT kan man specialisera sig i ett visst område, t.ex. kirurgi, barnläkare osv. Specialutbildningen är ytterligare 5 år lång. Här kan du läsa mer om läkaryrket och hur man kan utbilda sig: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/lakare-11129

Du kan självklart välja att gå vård och omsorg på gymnasiet och jobba som undersköterska några år innan du går vidare till att bli läkare. Då måste du först läsa in behörigheten till Läkarprogrammet på Komvux/vuxenutbildningen eller på ett naturvetenskapligt basår.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information