Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Varför är jag obehörig på Antagning.se?

02 apr 2019
FRÅGA
Hej! Jag går tredje året på gymnasiet (ekonomiprogrammet) och har sökt olika utbildningar till universitetet så som sjuksköterska, lärare osv... Det står att jag är obehörig till att gå dessa utbildningar vilket det inte gör på min kompis som även går samma program, jag fick F i spanska steg 3 och undrar om detta har något att göra med min grundläggande behörighet att göra? Eller varför står det att jag är obehörig

Svar:

03 apr 2019

Hej,

Du måste kontakta Antagning.se för att få veta vad det är som gör att du registrerats som obehörig medan din kompis inte har det. Jag vet inte varför det har blivit olika för er. Men om ni ännu inte gått ut gymnasiet så borde ingen av er vara behöriga än eftersom man behöver gymnasieexamen för att vara behörig. Här kan du läsa om vad som är grundläggande behörighet (https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/hogskolebehorighet-meritpoang-1107). Spanska 3 är inte en kurs som krävs för behörighet så länge du ändå har godkänt i minst 2250 poäng.

När slutbetygen är klara så inkommer de till antagningen automatiskt om er skola är ansluten till nationella betygsdatabasen (vilket de flesta är). Och då borde du bli registrerad som behörig. Men är du orolig att något kan vara fel så kan du prata med din skola för att kolla att du har allt och ta kontakt med Antagning.se ifall du tror att något blivit fel där. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information