Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Vilket yrkesprogram är bäst om jag vill bli polis?

21 mar 2019
FRÅGA
Jag ville bli polis men jag vet inte vilken yrkesprogram jag ska välja, är barn fritid bättre eller bygg?
För jag tånkte jag har dåligt syn och om jag kommer inte kunna göra surgery eller nåt och jag har läst barnfritid då måste jag jobba i dagis och det är tråkig.
Men jag vill 100% bli polis och kämpar bara för det, men den enda jag oroar mig för är mina ögon.
Så vilka yrkeprogram är bäst. Men inte högskolaförbredande för jag har bara 10 betyg 😅 :)

Svar:

22 mar 2019

Hej,

Synkravet för polisutbildningen är lägst 0,1 utan korrektion respektive 0,8 med korrektion på varje öga och normalt färgseende. Ta kontakt med en optiker ifall du inte känner till detta om din syn. Om du inte uppfyller detta så måste du tänka om och det kan du få hjälp med av din studie-och yrkesvägledare i din skola. 

För att vara behörig till Polisutbildningen behövs det grundläggande behörighet + Samhällskunskap 1b (eller 1a1+1a2) och Historia 1b (eller1a1+1a2). Så länge du får dessa kurser så spelar det ingen roll vilket program du går. Tyvärr kan det vara så att du inte hinner med att läsa alla dessa kurser eftersom de inte ingår i yrkesprogrammen. Men möjligen blir det lättare på Barn-och fritidsprogrammet eftersom det programmet innehåller Samhällskunskap 1a1+1a2. Då behöver du bara lägga till grundläggande behörighet (vilket alltid är möjligt på yrkesprogrammen utan att behöva läsa mer än heltid) och Historia 1a2. Historia 1a2 måste du ansöka om att få läsa som en utökad kurs (man ansöker om detta hos skolans rektor). 

Oavsett hur det blir i gymnasiet så finns möjligheten att läsa den eller de kurser du saknar på Komvux när du har gått ut gymnasiet. Här kan du läsa lite mer om polisyrket: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/polis-11183.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information