Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

kan man börja gymnasiet i Sverige efter att ha bott utomlands?

06 dec 2018
FRÅGA
Vi är en liten svensk familj som funderar på att eventuellt flytta tillbaka till Sverige om något år.
Min yngsta son är 18 år och skulle inte gått färdigt gymnasiet då. Han pratar och läser svenska flytande men eftersom han har dysleksi är det svårt att skriva. Han har dock inget betyg i svenska och har inte deltagit i någon svensk undervisning.
Kan han ändå gå på vanligt gymnasium i Sverige?
Om det är möjligt, börjar han då i första klass, eller en högre klass?
Måste han läsa in några betyg i svenska? i så fall, hur går det till?
Tacksam för information och råd.
Hälsningar
Lotta

Svar:

06 dec 2018

Hej Lotta,

Du som har gått grundskolan eller delar av gymnasiet utomlands och vill börja det svenska gymnasiet bör kontrollera att du har rätt behörighet. Det viktigaste att tänka på är att du är ute i god tid med att kontakta din nuvarande skola och den gymnasieskola som du vill börja på i Sverige. Det är rektorn på din gymnasieskola som avgör om du kan tillgodoräkna dig de utländska gymnasiebetygen. Det krävs ju betyg i svenska för att vara behörig så din son kommer då behöva göra prövningar i svenska som visar att han kunskaperna. Men det finns ju också internationella skolor i Sverige, där man kan göra undantag för svenska så ett alternativ kan vara att kolla med dessa skolor.

Här kan du läsa mer om hur det fungerar att börja en gymnasieskola i Sverige efter att ha bott utomlands: https://www.gymnasium.se/utlandsstudier/borja-gymnasiet-sverige-4512.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information