Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vilka kurser krävs för att bli läkare?

05 dec 2018
FRÅGA
Hej.

Jag går i årskurs 9 och funderar över vilket gymnasium val jag gå. Jag vill gärna bli en kirurg men då måste jag läsa naturvetenskap men jag gillar inte matte. Är det möjligt att jag kan ta sam internationell och lägga till några ämnen som biologi, fysik, kemi och matte för att bli behörig till läkar linjen? Jag vill vet vad varje möjlighet är som inte innebär att jag måste läsa ett basår i högskolan eller att jag går på komvux.

Tack

Mvh Lauk

Svar:

06 dec 2018

Hej Lauk,

Vad roligt att du vill bli kirurg! Behörighetskraven för läkarprogrammet på universitet/högskola i är följande: grundläggande behörighet, Fysik 2, Kemi 2, Biologi 2 och Matte 4. Den behörigheten får man från Naturvetenskapsprogrammet med inriktningen Natur och det blir svårt att lägga till alla dessa kurser på ett annat program. Du måste isåfall bli beviljad av skolans rektor att få läsa dessa som utökade kurser.

Efter läkarutbildningen måste man genomföra och bli godkänd på Allmäntjänstgöringen, AT, som ligger mellan 18-21 månader. Efter AT gör man ett prov och det ger en läkarlegitimation. Efter hela denna utbildning och AT kan man specilalisera sig i ett visst område, t.ex. kirurgi, barnläkare osv. Specialtutbildningen är ytterligare 5 år lång. Här kan du läsa mer om läkaryrket och hur man kan utbilda sig: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/lakare-11129.

Antagningspoängen för läkarprogrammet kan se olika ut beroende på var i Sverige du studerar men oftast ligger det mellan 21,5-22,5 poäng och det är hög konkurrens för platserna till läkarprogrammet. För att få t.ex. 22,5 poäng behöver man A i alla ämnen som ger 20,00 poäng och fulla meritpoäng som är 2,5. Så för att du ska kunna söka direkt efter gymnasiet utan att läsa upp betygen på Komvux så krävs förutom att du läser alla dessa kurser att du får A i allt. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information