Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur blir jag läkare efter Vård-och omsorgsprogrammet?

14 nov 2018
FRÅGA
Hej, jag undrar om jag har en chans att studera till en läkare även om jag har valt att gå i vård och omsorg programmet. Jag är väldigt osäker och jag har velat byta, men jag vill stanna kvar eftersom det har gått ca 4 månader. Det finns inte de kurserna som jag vill plugga på som matte 4. Det finns naturkunskap 1 a och 1 b tror jag. Har jag en chans? MVH Tanja

Svar:

15 nov 2018

Hej Tanja,

Vad roligt att du vill bli läkare! Om du går Vård-och omsorg så behöver du läsa till en del kurser på Komvux efter gymnasiet. Det kan också vara möjligt att du kan läsa några av kurserna redan nu om du kan välja dem som individuellt val eller som utökad kurs. Behörigheten för Läkarprogrammet är grundläggande behörighet, fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4.

Förutom behörigheten för Läkarprogrammet är det också viktigt att tänka på antagningspoängen. Antagningspoängen för läkarprogrammet kan se olika ut beroende på var i Sverige du studerar men oftast ligger det mellan 21,5-22,5 poäng och det är hög konkurrens för platserna till läkarprogrammet. För att få t.ex. 22,5 poäng behöver man A i alla ämnen som ger 20,00 poäng och fulla meritpoäng som är 2,5.

Prata med din Studie-och yrkesvägledare i skolan om vad som kan vara bäst för dig. Det är inte för sent att byta men det finns flera vägar till läkare så det är bra att du funderar på vilken väg som passar dig. Din SYV hjälper dig med det.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information