Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur ska vi hitta ett gymnasium?

29 aug 2018
FRÅGA
Hej
Har en dotter som precis fyllt 17 år. Hon går inte på gymnasiet och behöver läsa upp en del. Och jag vet inte vad vi ska söka för skolor. Hon kan inte bara gå hemma som hon gjort sen februari. Tacksam för hjälp
Belinda

Svar:

30 aug 2018

Hej Belinda,

Hon bör först fundera på viket program som kan passa henne. Här finns alla nationella gymnasieprogram på gymnasiet listade: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/nationella-program-3020. Om du följer länkarna kan du läsa mer om gymnasieprogrammet och se på vilka gymnasieskolor i Sverige och utomlands gymnasieprogrammet erbjuds. Ni kan sedan smalna av listan efter vilken ort hon vill studera på och efter inriktning på programmet. 

Har hon svårt att välja finns ett gymnasietest som kanske kan hjälpa här: https://www.gymnasium.se/gymnasieval och här finns en checklista med bra saker att tänka på vid valet: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/infor-gymnasievalet-2309. Slutligen finns det tips från andra elever som har gjort gymnasievalet här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/tips-gymnasievalet-2811.

Behöver hon hjälp att komma fram till valet kan ni försöka hitta en studie-och yrkesvägledare som hon kan gå till. Kontakta kommunen och fråga om det finns något vägledningscentrum eller liknande i er kommun. 

All lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information