Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vad gör man om man inte kommer in i gymnasiet?

09 aug 2018
FRÅGA
Vad ska man göra om man är fortfarande reservantsgen efter den 20:e Augusti?

Svar:

09 aug 2018

Hej 

Om man inte har kommit in på sina gymnasieval, står man då fortfarande som reserv på de valen. Om elever som har blivit erbjudna en plats antingen tackar nej till platsen eller flyttas upp till högre rangordnade val där de står som reserver, går platserna till de som väntar på reservlistan. Beroende på hur många platser som blir lediga och var du står på reservlistan kan det fortfarande finnas en chans att du kommer in på ett av dina val! 

Reservantagningen börjar i slutet av juli/början av augusti fram tills mitten av september. Den finns även i två delar, den första har antagningskanslierna hand om och vid skolstart i höst är det skolorna som själv tar över reservantagningen. Då kan du även testa att kontakta rektorn på skolan då det är rektorn som beslutar om fler elever kan börja på programmet. Här kan du läsa lite mer om slutgiltig- och reservantagning: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagning-gymnasiet-2311.

Du kan också göra ett sent val. Då skickar du in en sen ansökan med nya val som prövas. Om du skickar in en sen ansökan kommer dock denna att behandlas som sen och du kan endast erbjudas platser om det finns lediga platser, alltså hamnar du längst ner på listan och konkurrerar inte med dina betyg på samma sätt som tidigare. På ditt antagningskansli kan du läsa mer om sen ansökan och hitta blanketterna. Här finns en lista på alla antagningskanslier och du kan hitta den som gäller för din kommun: http://antagningskanslier.se

Efter den slutgiltiga antagningen kan du på ditt antagningskanslis hemsida se vilka skolor som har lediga platser. Då kan du kontakta skolorna och se om det finns plats för dig där, dock är det oftast så att man inte har lika stor frihet att välja mellan programmen. 

Stort lycka till! /Petra, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information