Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur kan jag komma in på tandläkarprogrammet?

08 jun 2018
FRÅGA
Hej
Jag har en fråga som alltid oroat mig!
Jag avslutade gymnasiet i Turkiet och kom till Sverige för ett år sedan
Jag skickade min Gymnasium betyg till UHR för att bedöma mot svenska gymnasieutbildning
Min betygspoäng är 14,45 och jag vill bli tandläkare
Jag vet att antagningspoängen för Läkarprogrammet på universitet/högskola är nästan alltid 22,5 poäng och jag måste studera Engelska ,mate, sevnska,kemi,fysik
Jag kommer snart att börja engelska 6 medan jag gjorde engelska 5 fick jag C betyg
Min fråga är C betyg påverkar genom att jag inte kan bli läkare om det är så behöver jag repterar (Engelska 5 nationella prov) eller göra nånting annat eller är det viktig att få A betyg eller bara godkänn?
Jag har en annan fråga. Jag garanterar inte att jag får A betyg i alla ämnena vad kan jag göra då om jag ska få c eller B!!?
Hur kan jag få 22,5 poäng
Snälla hjälp mig det här är drömmen om mitt liv att bli läkare och vill uppnå
MVH

Svar:

10 jun 2018

Hej,

Vad roligt att du vill bli tandläkare! Intagningspoängen på Tandläkarprogrammet på universitet/högskola brukar ligga mellan 20 - 22 poäng, det kan variera beroende på var i landet man söker och om man söker till höstterminen eller vårterminen. Om man har 22,5 poäng som är max betyder det att man har A i alla ämnen plus högsta meritpoäng som är 2,5. Så som du förstått så är det höga betyg i alla ämnen i som gäller om man vill bli tandläkare. Här kan du läsa mer om yrket tandläkare: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/tandlakare-11194

För att ha chansen att komma in på tandläkarutbildningen krävs det utöver den grundläggande högskolebehörigheten även godkända betyg i Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4.

För att få högre betyg så att du kan komma in kan du göra prövningar på Komvux. Det betyder att man skriver en tenta/prov i en kurs man vill höja betyget i. Man pluggar till prövningen på egen hand och man måste betala lite för varje prövning. Sedan kan du också skriva högskoleprovet för att öka dina chanser att komma in. Läs mer om högskoleprovet här: https://www.studentum.se/bli-student/hogskoleprovet/.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information