Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur kan jag nå målet att läsa matematik på universitetet?

30 mar 2018
FRÅGA
Hej, Jag är 21 år gammal och har gott 1 år på Handels och Administrations programmet, just nu är jag hemma för att jag tänkte att Handels programmet är inte för mig för att mitt mål är kanditamatematik programmet på högskolan eftersom jag vill bli matematik akademiker(universitets lärare), så min fråga är
vad är den kortaste väg för att nå mitt mål, "ska jag fortsätta läsa handels programmet på komvux sedan lägga till kurser för särskligt behörighet sedan söka till universitet" ELLER "ska jag gå på naturvetenskap eller teknisk programmet på komvux sedan söka till universitet" TACK :)

Svar:

31 mar 2018

Hej,

För att läsa matematik på högskola/universitet så behöver du ha grundläggande högskolebehörighet + upp till matte 4. Så länge du har dessa kurser spelar det ingen roll vad du har läst för program på gymnasiet. Läs mer om grundläggande högskolebehörighet här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/hogskolebehorighet-meritpoang-1107.

Eftersom du är över 20 år kan du också välja Komvux/vuxenutbildning. På Komvux/vuxenutbildning kan du läsa i din egen takt och bara de kurser som du behöver så det kanske är det snabbaste sättet. Sedan finns det en annan lösning och det är att läsa en förberedande kurs i matematik på högskola/universitet som ger dig behörighet att fortsatta studera matematik på högskolenivå. Den kursen kräver att du har grundläggande högskolebehörighet + Matematik 3b/3c. Kontakta din SYV i din gamla skola så att du kan diskutera dina planer och komma fram till den bästa lösningen för dig. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information