Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vilket program är bäst om man vill bli polis eller militär?

12 feb 2018
FRÅGA
Hej jag har en son som vill bli polis. Eller jobba inom det militära.vilken linje skulle passa bäst. MVh evali

Svar:

12 feb 2018

Hej Evali,

För att vara behörig till Polisutbildningen behöver man ha med sig vissa kurser från gymnasiet. Först och främst behövs det grundläggande behörighet (här kan du läsa om det: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/hogskolebehorighet-meritpoang-1107). Sedan behövs det även Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 och Historia 1b/1a1+1a2. Den behörigheten får du från alla högskoleförberedande program. 

Om man vill jobba inom det militära som soldat är det inte så viktigt vad man har läst på gymnasiet. Medan om man vill bli officer är det enklast att bli behörig om man väljer ett av de högskoleförberedande programmen. Det finns ju olika sätt att tjänstgöra som militär så du kan med fördel läsa mer om detta via denna länk: http://jobb.forsvarsmakten.se/sv/sahar-kan-du-tjanstgora/tjanstgoringsformer.

Det spelar alltså inte så stor roll vad din son väljer, men de högskoleförberedande programmen är bäst för att vara säker på att man får behörigheten. Här kan du läsa om alla gymnasieprogrammen: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/nationella-program-3020. De med en grön cirkel runt är högskoleförberedande.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information