Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan jag bli barnmorska efter Barn-och fritidsprogrammet?

30 jan 2018
FRÅGA
Kan jag läsa till barnmorska om jag går in i barn och fritidsprogrammet alltså jag vill bli pedagog sen vill jag plugga till barnmorska

Svar:

01 feb 2018

Hej,

Man måste vara en utbildad sjuksköterska för att sedan fortsätta till barnmorska. Behörighetskraven för sjuksköterskeprogrammet är grundläggande behörighet, matte 2a/2b/2c, naturkunskap 2 och samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Alla dessa kurser läser man tyvärr inte direkt på Barn-och fritidsprogrammet. För att det är ett yrkesförberedande program behöver du först och främst lägga till kurser för att få grundläggande behörighet, då handlar det om svenska och engelska. Sedan behöver du även lägga till naturkunskap 2 och matte 2 för att bli behörig. Här kan du se programstrukturen för Barn-och fritidsprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/barn-och-fritidsprogrammet.

Sammanlagt blir det 4 extra kurser. Om du inte hinner eller får plats med alla dessa kurser under gymnasietiden kan du läsa upp dem efter gymnasiet på t.ex. komvux och sedan gå vidare till universitet/högskola. Skulle du välja ett högskoleförberedande program skulle du i de flesta fallen endast behöva lägga till naturkunskap 2. Här kan du läsa mer om bli barnmorska och vad man kan tänka på: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/barnmorska-11854.  Du kan prata med din Studie- och yrkesvägledare som kan gå igenom programmen med dig och hjälpa dig reda ut alla dina tankar om gymnasiet!

Lycka till med valet! /Petra, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information