Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan jag byta från IB till NA?

10 jan 2018
FRÅGA
Hej!
Går just nu första året på IB men på grund av resetid och personliga skäl har jag funderingar om att byta linje och skola. Har förstått att A och O är att det måste finnas plats på skolan och linjen jag vill byta till men eftersom IB skiljer sig åt så mycket från de andra nationella linjerna undrar jag hur det går till om jag t.ex vill byta till NA. Har jag möjlighet att läsa upp särskilda kurser och börja i 2an eller måste jag gå om ett år?

Svar:

10 jan 2018

Hej,

Ja, du har förstått rätt att det för det första måste finnas lediga platser på programmet du vill gå. Så du ska alltså ta kontakt med rektor eller Studie-och yrkesvägledare på skolan du vill byta till. Du kan också prata med Studie-och yrkesvägledaren på din skola som är insatt i just de kurser som du har läst. Ni kan tillsammans ta reda på om det du har läst hittills motsvarar den nya gymnasieutbildningens kurser. Blir de inte tillgodoräknade kan du behöva gå om ett år, eller läsa extra kurser vid sidan om. 

Här kan du läsa mer om att byta skola: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information