Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vilket gymnasieprogram passar om jag vill bli civilekonom eller civilingenjör?

29 nov 2017
FRÅGA
Hej! Jag vill bli civilingenjör eller civilekonom i framtiden. Vilket program passar bäst att läsa på gymnasiet?
Mvh Ella

Svar:

30 nov 2017

Hej Ella,

Vill du bli ingenjör efter gymnasiet är det bra att välja ett högskoleförberedande program,  framförallt naturvetenskapsprogrammet eller teknikprogrammet. För att kunna ta ett arbete som ingenjör krävs det nämligen en eftergymnasial utbildning på högre nivå. Civilingenjörsutbildningar är fem år långa, medan högskoleingenjörsutbildningar är på tre år. Det finns över 200 st olika civilingenjörs- och högskoleingenjörsutbildningar att välja på i Sverige fördelat på cirka 30 olika skolor. Saknar du den behörighet du behöver efter gymnasiet finns möjlighet att läsa ett tekniskt basår eller en teknisk bastermin på någon av de tekniska högskolorna. Läs mer om yrket här: https://www.studentum.se/utbildning/civilingenjor-utbildningar#moreAboutSearch.

Civilekonomprogrammet är en universitetsutbildning som omfattar 4 års heltidsstudier. De två första åren ger breda kunskaper inom företagsekonomi och nationalekonomi och berör även områdena juridik och statistik. Du väljer sedan en inriktning som du är intresserad av, till exempel Management/Marknadsföring, Redovisning, Finansiering eller Nationalekonomi. Här kan du läsa mer om utbildningar till Civilekonom: https://www.studentum.se/utbildning/civilekonom#moreAboutSearch. Behörigheten till Civilekonomprogrammet är Matematik 3 b/c och Samhällskunskap 1b och Ekonomiprogrammet med ekonomiinriktning kan vara ett passande gymnasieprogram om man är intresserad av att bli civilekonom. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information