Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan jag bli psykolog efter Vård-och omsorgsprogrammet?

14 nov 2017
FRÅGA
Kan man vidare utbilda sig till psykolog om man läser VO och i så fall vad krävs för att nå dit? Vilken annan linje rekommenderar du för att bli psykolog in inte VO gör det möjligt? Och vad krävs med det isådanafall Skulle hemskt gärna vilja bli psykolog men samtidigt vill jag också gå VO ifall jag skulle ångra mig så är tacksam för svar.
MVH/ Frida

Svar:

15 nov 2017

Hej Frida,

Vad roligt att du vill bli psykolog! För att bli behörig till psykologutbildningen på universitet/högskola krävs det grundläggande behörighet, Matte 2a/2b/2c och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Om du vill ha behörighet direkt kan du få det av t.ex. Naturvetenskapsprogrammet, Teknikprogrammet och Samhällsvetenskapsprogrammet. Om du väljer att läsa Vård och- omsorgsprogrammet måste du först lägga till kurser så att du får grundläggande behörighet. Detta  innebär att du ska lägga till och få godkänt i svenska 2 och 3 och Engelska 6. Den grundläggande behörigheten brukar inte vara några problem med att få med sig även om du väljer ett yrkesprogram. Men sedan måste du ha den särskilda behörigheten också som jag räknade upp. När det gäller den måste du kolla med skolan du vill gå på att kurserna erbjuds så att du kan lägga till dom som individuellt val eller extra kurser.

Här kan du läsa mer om Vård och- omsorgsprogrammet :https://www.gymnasium.se/sok/vard-och-omsorgsprogrammet#moreAboutSearch och här kan du läsa mer om Psykolog: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/psykolog-11372.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information