Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur blir jag tandläkare efter samhällsprogrammet?

25 okt 2017
FRÅGA
Hej!
Jag har läst samhällsprogrammet, men nu har jag ångrat mig och vill läsa till tandläkare, räcker med att läsa bara fysik- kemi 2 och matte 4? (naturkunskap 2 har jag redan läst) eller måste man läsa fysik och kemi 1? finns det några chaser för mig?
Tack

Svar:

26 okt 2017

Hej,

Så bra att du kommit på vad du vill bli!  Tandläkarutbildningen har följande behörighetskrav: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4. Om har gått Samhällsprogrammet innebär det att du har grundläggande behörighet. Men du har inte Biologi, Fysik och Kemi 1 och 2. Du har inte heller matte 3 och 4. Naturkunskap kan inte ersätta dessa ämnen så du behöver läsa alla dessa kurser. Totalt blir det alltså 8 kurser du behöver läsa in. Det finns absolut chans för dig att läsa in dom kurserna och bli behörig till utbildningen. Jag tycker att du ska ta kontakt med en Studie- och yrkesvägledare på en vuxenutbildning/Komvux och be hen att hjälpa dig med att lägga upp en plan för dina studier. Tänk också på att du kan behöva höja dina betyg i andra ämnen för att komma upp i det betygssnitt som krävs för att komma in på Tandläkarprogrammet .Du kan också skriva högskoleprovet för att förbättra dina chanser att komma in. 

Intagningspoängen på Tandläkarprogrammet på universitet/högskola brukar ligga mellan 20 - 22 poäng, det kan variera beroende på var i landet man söker och om man söker till höstterminen eller vårterminen.  Här kan du läsa mer om  hur man blir tandläkare: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/tandlakare-11194.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information