Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Måste man komplettera mycket för att bli barnmorska efter Barn- och fritidsprogrammet?

17 sep 2017
FRÅGA
Hej! Mitt mål är att bli legitimerad barnmorska och som jag förstått det så är VO de bästa att gå för sedan bli sjuksköterska. Men jag vill jobba med barn/möta föräldrar m.m och de är därför jag vill bli barnmorska. Är de svårt att gå BF om man vill bli det? För praktiken på vo är väll hemtjänst eller på ett äldreboende?
Måste man lägga till mycket för att då bli barnmorska om man går bf?

Svar:

18 sep 2017

Hej, 

Som du har skrivit måste man i grunden vara en utbildad sjuksköterska för att sedan fortsätta till barnmorska. Behörighetskraven för sjuksköterskeprogrammet är grundläggande behörighet, matte 2a/2b/2c, naturkunskap 2 och samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Alla dessa kurser läser man tyvärr inte direkt på Vård- och omsorgsprogrammet. För att det är ett yrkesförberedande program behöver du först och främst lägga till kurser för att få grundläggande behörighet, då handlar det om en svenska kurs och en engelska kurs. Sedan behöver du även lägga till naturkunskap 2 och matte 2a/2b/2c för att bli behörig. Praktiken, eller APL, är det skolorna själva som lägger upp och praktikplatserna kan se olika ut från skola till skola. Här kan du se programstrukturen för Vård- och omsorgsprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/vard-och-omsorgsprogrammet. 

Om du skulle välja Barn- och fritidsprogrammet som är yrkesförberedande behöver du även där först lägga till kurser för att få grundläggande behörighet för högskolestudier, och sedan behövs det även matte 2a/2b/2c och naturkunskap 2. Här kan du se programstrukturen: https://www.gymnasium.se/sok/barn-och-fritidsprogrammet. Du behöver alltså lägga till/läsa upp samma kurser på båda programmen för att bli behörig till sjuksköterskeprogrammet som sammanlagt blir 4 extra kurser. Om du inte hinner eller får plats med alla dessa kurser under gymnasietiden kan du läsa upp de efter gymnasiet på t.ex. komvux och sedan gå vidare till universitet/högskola. Skulle du välja ett högskoleförberedande program skulle du i de flesta fallen endast behöva lägga till naturkunskap 2. Här kan du läsa mer om bli barnmorska och vad man kan tänka på: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/barnmorska-11854.  Du kan prata med din studie- och yrkesvägledare som kan gå igenom båda programmen med dig och hjälpa dig reda ut alla dina tankar om gymnasiet!

Lycka till med valet! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information