Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur kan jag byta skola och gymnasieprogram?

30 aug 2017
FRÅGA
ja känner någon som går i tvåan i natur men vill byta till 2an i en annan gymnasie skola och linje till vård och omsorg hur ska ja göra?

Svar:

31 aug 2017

Hej, 

Om du vill byta skola kan du prata med din studie- och yrkesvägledare som kan hjälpa dig komma i kontakt med rätt personer på den nya skolan för att se om de kan ta emot fler elever och om det finns lediga platser på programmet för dig. Du kan tillsammans med din studie- och yrkesvägledare även kontakta vägledaren på den nya skolan för att se var klassen i Vård- och omsorgsprogrammet ligger och vilka kurser och moment som de kan ha läst men som du inte har läst. Naturvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande program medan Vård- och omsorgsprogrammet är ett yrkesförberedande och det är skillnad i vissa kurser som man läser. 

Handlar det om någon kurs eller något annat som du måste göra för att komma ikapp den nya klassen kan det vara möjligt att du läser dessa kurser vid sidan av de vanliga studierna. Du kan också göra prövningar för att ta igen kurserna, då gör du ett eller flera prov på hela kursen som du pluggar på själv och får ett betyg på de proven. Är det däremot flera kurser och moment som du har missat kan det vara så att du måste läsa om året för att få med dig allting som behövs från programmet. Vård- och omsorgsprogrammet har APL som är praktik ute på en arbetsplats och skolorna kan själva bestämma hur de lägger upp APL, då kan det vara möjligt att du har missat några veckors praktik som kan vara svåra att ta igen, utan att du missar fler moment från programmet. Då kan en lösning som sagt vara att du läser om hela året. Detta kan se väldigt olika ut från elev till elev och tillsammans med vägledarna kan du se vilka kurser du kan tillgodoräkna dig och vad du kan behöva ta igen och sedan komma fram till en planering som passar dig! Du kan läsa mer om att byta skola och program här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302. 

Lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information