Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Borde jag byta program?

25 aug 2017
FRÅGA
Hej!

Jag går teknik linjen med inriktningen informations och medieteknik i gymnasiet. Har gått en vecka på skolan och inser nu att det är alldeles för tufft även om mina betyg ligger på en bra nivå. Själv vet jag inte vad som ska göras för tillfället eftersom det har bara gått en vecka. Jag har typ svårt med matten och känner mig riktigt osäker under mattelektionerna! Funderar på att byta men är osäker med det också. Vad ska göra egentligen? Är det ens värt att byta linje eller ska jag ge det en chans?
Hur ska jag veta om det finns platser kvar hos andra skolor? Hjälp!

Svar:

28 aug 2017

Hej!

Jag förstår att det kan kännas lite osäkert, men som du själv har skrivit har det endast gått en vecka! Det kan vara värt att ge det lite mer tid för att sätta dig in i kurserna och programmet och få en rutin. Tänk på anledning till att du valde detta program och varför det kändes rätt just då, det kan kanske känns lite extra svårt för att det är helt nytt och att du ännu inte har hunnit komma in i det lite mer och känna dig bekväm där! När det kommer till matten kan du prata med lärare och berätta att det känns lite svårt och se om det finns något ni kan göra och om skolan t.ex. har extra matte som kan vara till hjälp där det känns lite svårare. 

Om du senare verkligen känner att programmet inte passar dig och du vill byta kan du vända dig till din studie- och yrkesvägledare på skolan som kan hjälpa dig komma i kontakt med rätt personer på den nya skolan för att se om det finns lediga platser för dig där. Ni kan tillsammans även komma fram till ett annat program som kanske passar dig bättre och du hellre vill läsa! Du kan läsa om alla nationella program här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/nationella-program-3020 för att se om du intresserar dig för något annat och här är kan du läsa mer om att byta program och skola: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302. Det är i regel lättare att byta om man gör det tidigt, så om du verkligen vill byta program är det bra om du kommer i gång med det ganska snart för att inte behöva ta igen för mycket på det nya programmet. Du kan också titta på ditt antagningskanslis hemsida som har lagt upp information om vilka skolor som har lediga platser. På denna lista kan du hitta det kansli som gäller för din kommun: www.antagningskanslier.se. 

Stort lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information