Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur långt tid tar det att byta skola?

23 aug 2017
FRÅGA
Hej jag har nu gått tredje dagen i en gymnasie skola och vill byta till en annan i samma stad jag vet inte vad jag ska göra och kommer det ta långt tid tills jag får byta

Svar:

24 aug 2017

Hej, 

Om du vill byta skola kan du vända dig till din studie- och yrkesvägledare som kan hjälpa dig komma i kontakt med rätt personer på den nya skolan för att se om det finns lediga platser för dig på programmet. Då kan ni se om det är möjligt för dig att byta till skolan du är intresserad av, även rektorn på skolan kan hjälpa dig, dock är den nya skolan inte skyldiga att låta dig byta om det inte finns lediga platser på programmet. Det är bra om du kommer i kontakt med vägledaren tidigt för att se hur det ser ut med antalet platser, just nu pågår en reservantagning tills mitten av september ungefär och skolorna kan ha mycket bättre koll på hur många platser det kan finnas när reservantagningen är över. Det är rektorn på skolan som beslutar om fler elever kan bli antagna, då kan du vända dig direkt till rektorn också när reservantagningen är över. Det är en av anledningarna till att det är svårt att avgöra hur långt tid bytet kan ta. Om klasserna är fulla och det inte finns lediga platser kan du tillsammans med din vägledare försöka hitta en ledig plats på andra skolor då kan det ta lite längre tid men om det finns lediga platser kan det gå mycket snabbare att byta skola. Här kan du läsa mer om det: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302. 

Lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information