Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Fundering om att byta program.

22 aug 2017
FRÅGA
Hej!

Jag heter Elin och har precis börjat första året på Ekonomiprogrammet på Täby Enskilda Gymnasium. Redan när jag gjorde mitt val var jag osäker om jag skulle välja ekonomi eller natur, men valde ändå ekonomi p.g.a ämnen som företagsekonomi och entreprenörskap. Men under sommaren har jag sakta men säkert börjat ångra mitt val och tänkt att jag istället skulle valt natur, då det ju är en bredare linje som exempelvis har mer matte än ekonomi, något jag gillar.

De tre dagarna jag nu gått i den nya skolan har känslan av att jag valt fel program bara blivit ännu starkare, så nu har jag verkligen kommit fram till att jag hellre vill gå natur än ekonomi. Det som lett fram till det beslutet är främst att jag som jag skrev, hellre vill gå natur p.g.a ämnena där, men även att jag känner att jag kanske lättare skulle hitta folk som är mer lika mig på naturprogrammet. Det är inte så att någon inte är trevlig på ekonomiprogrammet, alla verkar jättesnälla och det är två personer jag kommit närmare och umgås mer med, men jag har ändå en känsla av att natur skulle passa mig bättre. Jag vill dock betona att den främsta anledningen till att jag vill byta är själva programmen och inte människorna.

Igår mailade mina föräldrar till personen i Täby Enskilda som ansvarar för studie-och yrkesvägledning och frågade om det var möjligt att byta redan nu.

Vi fick tyvärr som svar att den enda möjligheten till ett byte på kort sikt är om någon på naturprogrammet vill byta till ekonomiprogrammet. Annars måste man vänta till i mitten av september då reservantagningen är färdig och hoppas att det finns en ledig plats då. Självklart accepterar jag och mina föräldrar reglerna de har på Täby Enskilda angående byten, men samtidigt känns det lite olustigt att jag inte får byta. Jag går ju redan i den skolan, så för min del kan jag byta vilken dag som helst, imorgon om det så behövs. Det skulle fungera väldigt bra för mig, speciellt då inga vanliga lektioner börjat än, så skulle jag få byta nu har jag inte missat något. Min meritpoäng (330) är fullt tillräcklig för antagningskraven på naturprogrammet på Täby Enskilda, där antagningsgränsen ligger på 322,5. Angående antalet elever skulle det fortfarande vara lika många elever i skolan även om jag bytte program, det enda är att det skulle bli 26 elever i en av ekonomiklasserna och 28 elever i en av naturklasserna. Dock finns det redan tre klasser på Täby Enskilda som är 28 elever, så då kan jag tycka att man kan ta emot en till elev, men samtidigt är det lätt för mig att säga som själv är eleven.

Mvh
Elin
Svar:

23 aug 2017

Hej Elin, 

Jag förstår att du gärna vill byta program för att Naturvetenskapsprogrammet känns mer rätt för dig än ditt nuvarande program. Det är bra att ni kontaktade studie- och yrkesvägledarna så tidigt för att se över dina möjligheter att byta program. Som de hade skrivit pågår det en reservantagning just nu, denna håller på tills mitten av september ungefär och det kan vara flera elever som väntar på en plats på Naturvetenskapsprogrammet, precis som du. När reservantagningen är över är det mycket lättare att veta ungefär hur det ser ut med antalet platser och om de eventuellt kan ta in fler elever i klasserna. Det är rektorn som beslutar om fler elever kan bli antagna, då kan du efter reservantagningen vända dig till rektorn direkt för att se om det finns fler platser. 

När det kommer till att byta program, vare sig du går på den skolan eller inte, handlar det om lediga platser på programmet. Rektorn hjälper dig gärna att byta, men är inte skyldig att låta dig byta gymnasieprogram om det inte finns platser lediga för dig. Ett annat alternativ är att du söker till Naturvetenskapsprogrammet nästa läsår med dina slutbetyg från nian. Det är upp till varje skola att själva hantera reservantagningen och byten mellan olika program och om du känner att anledningarna till detta fortfarande är lite oklara kan du prata med din studie- och yrkesvägledare direkt för att höra med de och där får du även möjligheten att ställa alla dina frågor. Här kan du läsa lite mer om att byta program: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302. 

Lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information