Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Vad kan man bli efter Barn- och fritidsprogrammet?

21 aug 2017
FRÅGA
hej jag undrar om efter barn och fritid programmen
om jag läser ett år sen vad kan jag bli ........vilken yrke får jag snapp och smidigt ?
eller om jag fortsätter att läsa högskolan ....? polis får man bli nåt sånt ?

Svar:

22 aug 2017

Hej, 

Barn- och fritidsprogrammet har tre inriktningar, Fritid och hälsa, Pedagogiskt arbete samt Socialt arbete. Efter inriktningen Fritid och hälsa kan du t.ex. arbeta som personlig tränare eller personal inom idrott och fritidsanläggningar. Inriktningen Pedagogiskt arbete fokuserar på barn och ungas utveckling, rättigheter och pedagogiska arbeten. Efter den inriktningen kan du arbeta som barnskötare på t.ex. en förskola eller som elevassistent. Till sist fokuserar inriktningen Socialt arbete på sociala ärenden och hur man bemöter människor i olika situationer. Man kan arbeta som t.ex. väktare eller personlig assistent efter inriktningen. Här kan du läsa om programmet, alla inriktningar samt vad man kan arbeta som efteråt: https://www.gymnasium.se/sok/barn-och-fritidsprogrammet. Programmet är 3 år långt och man måste ta yrkesexamen för att vara behörig att arbeta inom dessa områden. Alltså måste du uppnå alla kraven för examen efter alla tre år på gymnasiet, här kan du se vilka krav det finns: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/yrkesexamen-hogskoleforberedande-examen-2335. 

Det är svårt att säga hur enkelt det är att få jobb efter examen, det kan se olika ut från yrke till yrke. T.ex. är det en bra balans mellan antalet barnskötare och efterfrågan, hård konkurrens för personliga tränare medan det är brist på personliga assistenter. Samma sak gäller väktare och poliser, i dagsläget är arbetsmarknaden medelgod för båda jobben och det borde inte vara så svårt att få ett jobb, dock kan det t.ex. bero på var man söker. På vår yrkesguide kan du läsa lite mer om yrkena och se hur prognosen för jobb ser ut: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/yrken-efter-barn-och-fritidsprogrammet-12352. 

Barn- och fritidsprogrammet är ett yrkesförberedande program men du kan lägga till vissa kurser under din gymnasietid för att få grundläggande behörighet till vidare studier på universitet/högskola. För att bli polis behöver man grundläggande behörighet, men även en särskild behörighet som du kan se här: https://polisen.se/Bli-polis/Ansokan/Antagningskrav/. Det är bra om du pratar med din studie- och yrkesvägledare tidigt för att se till att du får med dig alla kurser som behövs för att bli behörig till polisyrket, om du vill fortsätta med det. Hinner du inte få med allt under gymnasietiden kan du läsa upp det på t.ex. komvux efter gymnasiet. 

Lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information