Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan man byta skola och läsa på distans?

17 aug 2017
FRÅGA
Hej!
Det är så att jag och min familj har bestämt att flytta till Turkiet den 23 augusti men vet inte riktigt vad som kommer hända med min utbildning,jag går på Thorén business scholl i Uppsala och ska börja mitt andra år snart,jag har hört att man kan läsa distans och det är det jag vill göra,alltså jag vill fortsätta och förhoppningsvis bli klar med min svenska utbildning. Jag kontaktade skolans syv och hon bad mig att kontakta er och få råd och hjälp, jag vet inte hur man söker till distans och skulle jätte gärna vilja ha er hjälp. Jag hoppas du kan hjälpa mig så fort som möjligt. Ha en fortsatt trevlig dag!
Mvh Aiya

Svar:

18 aug 2017

Hej Aiya, 

Vad roligt att du vill fortsätta med din gymnasieutbildning! Om jag förstår din fråga rätt vill du byta skola till en annan skola som erbjuder distansundervisning. Om du däremot tänker på att läsa på distans på din nuvarande skola är det din egen studie- och yrkesvägledare du ska vända dig till för att se om din skola erbjuder distansundervisning. 

Vill du byta skola till en distansskola kan du börja med att läsa på om de olika skolor det finns, hur det ser ut där och om det. ev. finns fysiska träffar planerade då detta kan vara svårt för dig som ska flytta utomlands. Här har jag gjort en sökning på "distans" och du kan se vilka skolor det finns och vilka program de erbjuder: https://www.gymnasium.se/sok/utbildningar?q=distans. 

Det kan vara bra att kontakta skolorna för att se om de kan ta emot fler elever och om det finns plats för dig på programmet. Om det finns lediga platser och de kan ta emot dig, kan du vända dig till din rektor om att du ska byta skola. Då kan du även fråga skolorna om hur undervisningen går till t.ex. hur ofta du har kontakt med lärarna och hur ni kontaktar varandra, hur uppgifter och arbeten kan se ut, vad du ska tänka på inför bytet, om det finns några fysiska träffar osv. Försök få så mycket information som möjligt innan du eventuellt byter skola. Din studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig att komma i kontakt med rätt personer på de nya skolorna. Du kan även försöka prata med studie- och yrkesvägledaren och lärarna på den nya skolan för att se hur långt klasserna har kommit i varje kurs och vad de har läst hittills och var du ligger. Det är viktigt att du får reda på detta tidigt så du är beredd på ta igen något om det behövs, utan att du hamnar efter klassen. Du kan läsa mer om att byta skola här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302. Skriv till mig igen om du har fler funderingar Aiya! 

Stort lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information