Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Fråga om boende som internat och studentlägenheter.

16 aug 2017
FRÅGA
Hej.

Mitt barnbarn vill gå estetiska programmet bild o formgivning hos er. Han bor i Småland så han behöver bo i Norrköping. Har ni ett internat eller finns studentlägenheter?

Svar:

17 aug 2017

Hej, 

Ni kan kontakta skolan direkt, t.ex. studie- och yrkesvägledaren, för att se om de har internat eller om de erbjuder andra former av studentboenden, t.ex. studentkorridorer, studentrum eller studentlägenheter. Då kan skolan direkt hjälpa ditt barnbarn att hitta ett boende under gymnasietiden. Om det är en friskola som har riksintag eller en skola som har riksrekryterande utbildningar kan de i många fall hjälpa elever hitta ett boende i närheten av skolan, även kommunen kan möjligen vara till hjälp. Här kan ni läsa mer om det: https://www.gymnasium.se/sok/internat. 

Det kan även finnas möjligheter att hyra studentlägenheter privat, dock kan det finnas olika krav på vem som kan beviljas detta. Kraven kan se olika ut från kommun till kommun och ibland kan det finnas en bostadsgaranti om man flyttar till en annan kommun under gymnasiestudierna. Vägledaren på skolan kan hjälpa er att komma vidare med bostadsfrågan ifall skolan inte själva kan erbjuda någon form av boende medan han studerar. 

Det finns vissa bidrag man kan söka som kan hjälpa till med kostnaderna. T.ex. kan han ev. söka inackorderingstillägg om han bor på en annan adress under tiden som han studerar. Hur mycket pengar han får i inackorderingstillägg bestäms utifrån hur långt bort han bor från skolan. För att ansöka måste man uppfylla vissa krav, t.ex. att man studerar på heltid och att man går en utbildning som ger rätt till inackorderingstillägg. Här kan ni läsa mer om det: http://www.csn.se/komv-folkh-gymn/studiehjalp/hur-mycket-kan-du-fa/inackorderingstillagg/1.2847. Det kan även finnas boendebidrag från t.ex. Försäkringskassan: https://www.forsakringskassan.se/privatpers/studerande/bostadsbidrag_till_unga. Även där finns det tydliga krav som måste uppfyllas innan man eventuellt kan få bidrag! 

Lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information