Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan man söka Språkintroduktion i en annan kommun?

02 aug 2017
FRÅGA
Hej,

Jag är familjehem åt en afghansk flicka. Hon skulle gärna vilja studera språkintroduktion hos er på Järfälla gymnasium. Vi bor i Hässelby Villastad och jag undrar om man får studera hos er om man är skriven i Stockholms kommun? Flickan har varit två år i Sverige och har PUT.

Hälsningar Kristina Wellner

Svar:

08 aug 2017

Hej Kristina!

Ni kan prata med studie- och yrkesvägledaren på hennes skola för att se vilka kommuner er hemkommun har ett samverkansavtal med. Det betyder att eleverna i de kommunerna som har skrivit ett avtal, kan söka till skolorna på samma villkor och det är förstahandsmottagning som gäller. Ett annat sätt att söka i första hand är godkända friskolor som har riksintag, det betyder att alla elever kan söka till skolan, oavsett vilken kommun man bor i eller om utbildningen finns i den egna kommunen och friskolor kan erbjuda Introduktionsprogram. Om detta inte är möjligt söker man vanligtvis via frisök, även där kan man söka till skolor och program i en annan kommun men då är det andrahandsmottagning som gäller och eleven kan endast erbjudas en plats om det finns lediga platser. Ni kan läsa mer om det här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/riksintag-2495

Alla hemkommuner är skyldiga att erbjuda sina elever utan gymnasiebehörighet en plats på Introduktionsprogrammet, om hemkommunen inte har möjlighet att erbjuda en plats samarbetar de med en annan skola som kan erbjuda en plats istället. Här kan ni läsa mer om hur det kan se ut med Introduktionsprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/introduktionsprogrammet. När det kommer till att söka Introduktionsprogram, särskilt vissa inriktningar, kan det se olika ut från kommun till kommun och vad de kan erbjuda samt hur det fungerar med att söka utanför hemkommunen. Därför kan det vara bra att prata med hennes studie- och yrkesvägledare på skolan som kan hjälpa er att söka och komma i kontakt med rätt personer, utifrån just hennes situation och behov. Om ni vill kontakta gymnasieskolan direkt kan ni hitta kontaktinformation här: www.gymnasium.se, om ni söker på skolan. 

Jag önskar er båda lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information