Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan man läsa kriminologi efter Naturvetenskapsprogrammet?

31 jul 2017
FRÅGA
Hej!
Om ett halv år ska jag ha valt en linje till gymnasiet och jag är 100% säker på att jag vill gå en högskoleförberedande linje. Det lutar just nu mot natur-natur men jag har ett stort intresse för kriminologi och skulle senare vilja jobba inom detta område. Jag har läst på mycket om själva yrket och allt som kretsar om detta och har läst att det är en samhällsvetenskaplig, naturvetenskaplig och beteendevetenskaplig forskning rörande brott. Nästan överallt har jag läst om att det är bättre att ha gått samhälle på gymnasiet för att sedan kunna gå kriminologi på högskola/universitet, men jag vill verkligen inte gå den linjen. Anledningarna till detta är att jag har hört att det är som att gå om högstadiet och att jag helt enkelt inte vill gå den för att jag är mycket mer intresserad av biologi, fysik, kemi och matte. Min fråga är alltså om man kan gå natur och vilken inriktning man isåfall ska välja för att senare ha en så stor chans som möjligt att kunna gå kriminologi på antingen högskola eller universitet.
Mvh, en tjej på 14 vintrar :)

Svar:

07 aug 2017

Hej, 

Det är alltid bra att du tänker på det som intresserar dig när du ska välja gymnasieprogram och att du har läst på om yrket! Det finns många olika kurser som riktar sig in på kriminologi på universitet/högskola. Om du vill läsa kriminologiprogram finns det vissa behörighetskrav man måste uppnå. Behörighetskraven är då grundläggande behörighet, Matte 2a/2b/2c och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Här kan du se behörighetskraven för utbildningen och även var den erbjuds: https://www.antagning.se/se/search?period=HT_2017&freeText=kriminologi&courseProgram=programs&semesterPart=0. 

Det stämmer att man får denna behörighet direkt från Samhällsvetenskapsprogrammet, men du får den även från Naturvetenskapsprogrammet! För att Naturvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande program får du grundläggande behörighet direkt och man läser även Samhällskunskap 1b och Matte 2c där. Du kan välja vilken inriktning du känner för och ändå få behörighet för kriminologiprogrammet för att de kurserna läser alla elever på Naturvetenskapsprogrammet. Här kan du se programstrukturen: https://www.gymnasium.se/sok/naturvetenskapsprogrammet. 

Svaret på din fråga blir då, ja, du kan läsa Naturvetenskapsprogrammet och sedan fortsätta till kriminologiprogrammet på universitet/högskola. Din studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig gå igenom detta och berätta mer om hur behörighet och ansökan till universitet/högskola fungerar! Du kan även läsa lite mer om det här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/hogskolebehorighet-meritpoang-1107. 

Lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information