Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vilket program passar mig utifrån mina intressen?

22 jul 2017
FRÅGA
Jag är en kille på 14 år och funderar lite kring mitt gymnasiumval. Jag gillar att sporta, vara i köket, baka, meka med bilar osv. Vad tycker ni passar mig?

Svar:

25 jul 2017

Hej, 

Det är alltid bra att börja fundera tidigt, du har dessutom bra med tid på dig tills det är dags att göra gymnasievalet! Det är svårt för mig att säga vad som kan passa dig men utifrån de intressen du har nämnt finns det ett par program som riktar sig in på just det. Det är bra att först tänka på om du vill börja jobba direkt efter gymnasiet eller om du är mer intresserad av att direkt börja plugga på universitet/högskola när du är färdig. Det finns 6 högskoleförberedande program där du får grundläggande behörighet för vidare studier direkt, och 12 yrkesförberedande program där man inte automatiskt får grundläggande behörighet, men du kan välja att lägga till de kurser som krävs. 

Sedan kan det även vara skillnad på just intressen och det man tycker om att göra på fritiden och det som man faktiskt vill arbeta med senare. Om du känner att du kan tänka dig att arbeta med t.ex. bilar eller jobba i kök finns det yrkesförberedande program som fokuserar på det. Restaurang- och livsmedelsprogrammet har tre inriktningar: Kök och servering, Bageri och konditori samt Färskvaror, delikatesser och catering. Efter programmet ska du ha med dig nog med kunskaper att kunna arbeta som t.ex. bagare, konditor eller kock. Du kan läsa mer om programmet, inriktningarna och vad man kan bli efter varje inriktning här: https://www.gymnasium.se/sok/restaurang-och-livsmedelsprogrammet. 

Fordon- och transportprogrammet har 5 inriktningar, där en av de heter Personbil. Efter denna inriktning kan man arbeta som t.ex. personbilsmekaniker. En annan inriktning är Lastbil och mobila maskiner om man vill arbeta som mekaniker för större fordon. Här kan du läsa om programmet, inriktningarna och vad kan man arbeta som efter varje inriktning: https://www.gymnasium.se/sok/fordons-och-transportprogrammet. 

När det kommer till sporten finns det idrottsutbildningar (NIU) som fokuserar på t.ex. fotboll, basket, ishockey, gymnastik osv där sporten erbjuds i kombination med det nationella programmet. Exakt vilka program som erbjuds i kombination med sporten kan se olika ut från skola till skola. Här har jag gjort en sökning på "NIU" och du kan se vilka skolor som har det. Du kan även välja att minska sökningen genom att välja ort och se vilka skolor det finns i din närhet: https://www.gymnasium.se/sok/utbildningar?q=NIU. Vid dessa utbildningar är det mycket fokus på sporten, t.ex. kan man träna minst 3 gånger i veckan och ofta är det på elitnivå. Vill du hellre sporta på fritiden t.ex. på en klubb eller vara med i ett lag som finns på skolan kan du söka på en skola som intresserar dig på vår hemsida och se om de erbjuder det! Du kan även läsa mer på skolans egna hemsida. 

Det är bra om du läser på om alla nationella program, kanske är det ett helt annat program som intresserar dig när det kommer till vilka kurser man läser där. Här kan du se alla nationella program: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/nationella-program-3020. Det finns en checklista på vår hemsida som kan hjälpa elever som står inför gymnasievalet. Det kan vara ett bra sätt för dig att få lite tips och tänka på valet från olika perspektiv. Den kan du se här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/infor-gymnasievalet-230. 

Stort lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information