Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hinner jag börja på gymnasiet?

20 jul 2017
FRÅGA
Hej jag undrar om jag kan börja gymnasium nästa år for att jag fyller 19 år 4 december 2017 men hinner jag börja gymnasium nästa år

Svar:

24 jul 2017

Hej, 

För att vara behörig till gymnasiet måste man börja senast det första kalenderhalvår man fyller 20 år. Det betyder oftast att man måste börja läsa ett program på gymnasiet senast höstterminen det år man är 19. För dig betyder det att du behöver börja på gymnasiet i år för att hinna, för att du fyller 20 nästa år. Om du vill vara helt säker kan du prata med din studie- och yrkesvägledare på skolan och läsa lite mer om det här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/gymnasiebehorighet-4264. 

Om man inte har uppehållstillstånd måste man börja innan man är 18 år gammal. Har man inte uppehållstillstånd kan man inte heller läsa på komvux tyvärr. Men det finns kurser på till exempel folkhögskolor där man kan läsa svenska och lära sig mer om det svenska samhället. Det finns även studiecirklar och andra former av träffar där man kan lära sig om ett visst ämne. Studie- och yrkesvägledaren på skolan kan berätta mer om det! 

Om man har uppehållstillstånd kan man läsa upp gymnasiet på komvux. Då kan du kontakta komvux som finns i din kommun och prata med en studie- och yrkesvägledare där som kan berätta mer om de olika programmen och försöka lägga upp dina studier på ett sätt som passar dig bäst!  

Lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information