Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Min reservplacering har ändrats, hur kan det gå till?

20 jul 2017
FRÅGA
Hej jag har svårt att förstå om hur blir det med reservplatser.Hur kan jag fixa det ska jag kontakta med skolan som jag önskar att gå eller vad då.Jag har en fråga till i början var jag först i reservplatser och nu jag den femte hur kan det gå till?

Svar:

24 jul 2017

Hej, 

Den första reservantagningen börjar i slutet av juli och då är det antagningskanslierna som ansvarar för den. Om du blir antagen på ett val där du står som reserv kommer du automatiskt att flyttas upp till det valet och alla valen under denna nya plats stryks, inklusive den du blev antagen på vid den slutgiltiga antagningen. Den andra reservantagningen börjar vid skolstart, då är det skolorna själva som tar över antagningen. Om du inte har fått något besked om en ny plats, eller att din plats på reservlistorna samt din antagna plats inte har förändrats kan du vid den andra reservantagningen kontakta skolan för att se hur det ser ut med antagningen och reservlistan. Den andra reservantagningen håller på fram tills mitten av september. Som sagt är det skolorna själva som har tagit över och ansvarar för reservantagningen, det är även rektorn på skolan som tar beslutet om fler elever kan bli antagna. Här kan du läsa lite mer om reservantagning: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagning-gymnasiet-2311. 

Din reservplacering kan komma att ändras, då kan det bero på flera saker. Det kan handla om korrigeringar av betyg som lämnas in till antagningskansliet som leder till att någon som hade ett lägre reservnummer nu får en bättre reservplats. Även betyg från sommarskola kan inkomma och elever som tidigare inte var behöriga nu har blivit det och har högre betyg som leder till att de flyttas fram på reservlistan. Andra möjligheter kan vara att en sökande folkbokförs i kommunen/länet och har högre betyg, färdighetsprov som rapporteras och andra rättelser av sådant som tidigare inte var korrekt. Du kan läsa mer om detta på antagningskansliets hemsida, du kan hitta den som gäller för din kommun på denna lista: www.antagningskanslier.se.

Lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information