Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan jag söka en utbildning med högskoleprovet utan behörighet?

18 jul 2017
FRÅGA
Hej! Efter sommar ska jag börja nian och funderar på att välja estet med inriktning inom ett visst instrument. Om jag inte skulle välja att inte fortsätta med musik på KMH exempelvis, kan jag fortfarande komma in på högskolor som Handels, Karolinska eller KTH med resultat från högskoleprovet fastän jag saknar kurser i fysik, hårdare matte, biologi eller kemi osv...? Detta utan att behöva ta kompliterande kurser eller att gå på komvux.

Tack för svar!

Svar:

21 jul 2017

Hej, 

Tyvärr kan man inte ersätta behörighetskrav med högskoleprovet. För att du ska kunna konkurrera om en plats med ditt högskoleprovsresultat måste du även vara behörig till utbildningen, är du inte behörig prövas du inte med ditt provresultat. Här kan du läsa om det: https://antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gjort-hogskoleprovet/. 

Det Estetiska programmet är högskoleförberedande och om du tar examen från programmet får du grundläggande behörighet. Den särskilda behörigheten kan se olika ut från utbildning till utbildning och i vissa fall kan det vara möjligt att du får med dig även den särskilda behörigheten för vissa utbildningar. T.ex. om du vill plugga till sjuksköterska/logoped/fysioterapeut osv är behörighetskraven oftast bl.a. Matte 2b och Naturkunskap 2. På Estetiska programmet får du med dig kurserna förutom Naturkunskap 2 som du eventuellt kan lägga till som individuella val. 

Funderar du däremot på Läkare/veterinär/tandläkare behövs det fysik, kemi, biologi och högre matte kurser. Även när det kommer till t.ex. ingenjörutbildningar behövs det kemi, fysik och högre matte kurser, det är för många kurser att hinna läsa under gymnasietiden på ett program som inte har någon av dessa på programstrukturen. Då kan komvux eller prövningar vara lösningen för att få med dig alla kurser som behövs för den särskilda behörigheten. 

Du kan på www.antagning.se söka på olika utbildningar som du kan tänka dig att läsa och se vilka behörighetskrav det finns och jämföra de med kurserna som finns på programstrukturen för Estetiska programmet. Du kan se den här: https://www.gymnasium.se/sok/estetiska-programmet. Du har även bra med tid på dig att fundera på olika yrken och läsa på om alla programmen som erbjuds! Det är bra om du pratar med din studie- och yrkesvägledare senare när skolan börjar för att gå igenom alla dessa alternativ och försöka komma fram till något som passar dig bäst! 

Lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information