Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan jag behålla vissa reservplatser?

18 jul 2017
FRÅGA
Hej,

Jag har en fråga om antagningen. Jag har antagits till mitt 4:e val, men vill egentligen komma in på mitt 1:a val där jag nu är reserv. Jag har också reservplats på val 2 och 3, men de vill jag inte behålla.

Går det att tacka nej till vissa reservplatser och tacka ja till den första, för att öka chanserna för att komma in på 1:a handsvalet?

Min önskan är att kunna tacka ja till min antagna plats och även ja till min reservplats på första valet, men vill inte behålla det mitt emellan.

Svar:

21 jul 2017

Hej, 

På samma sida som du kan tacka ja till den plats du har blivit antagen på vid den slutgiltiga antagningen, kan du även välja om du vill stå kvar som reserv på valen ovanför den. Om du känner att du inte vill stå som reserv på alla valen kan du se på sidan om det finns en möjlighet för dig att ta dig ur vissa av reservlistorna. Annars kan du kontakta ditt antagningskansli som kan hjälpa dig med din ansökan! Dina chanser att bli antagen på ditt förstahandsval påverkas inte av att du står som reserv på flera val. Istället är det så att om du t.ex. skulle stå kvar som reserv på val 1, 2 och 3 och sedan blir antagen på val 3, kommer valen under den att strykas och kan du fortfarande välja att stå kvar som reserv på val 1 och 2. Samma sak gäller om du blir antagen på val 2, alla valen under den stryks från lista, inklusive val 3 och 4 osv, men du kan stå kvar som reserv på ditt förstahandsval. Det handlar mer om var du står på reservlistorna, det kan du se när du loggar in. Vill du kontakta ditt antagningskansli med frågor och information om hur du ska gå tillväga kan du hitta det kansli som gäller för din kommun på denna lista: www.antagningskanslier.se. 

Det är bra om du tittar in på sidan lite då och då när reservantagningen sätter igång för att se hur det ser ut med din reservplacering. Den första reservantagningen börjar i slutet av juli under antagningskansliernas kontroll. Den andra reservantagningen börjar vid skolstart när skolorna själva tar över reservantagningen fram tills mitten av september. Vid denna period kan du kontakta skolan direkt, t.ex. det som var ditt förstahandsval om du inte blivit antagen, för att se hur det ser ut med reserverna och om det finns en möjlighet att skolan tar in fler elever. Det är rektorn på skolan som tar det beslutet. Om du blir antagen på ett val där du står som reserv flyttas du automatiskt upp till det valet. Du kan läsa mer om reservantagningen här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagning-gymnasiet-2311 och även på antagningskansliets hemsida. 

Stort lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information