Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan man söka till nya skolor och prova att komma in där?

17 jul 2017
FRÅGA
Min son vill söka gymnasium i Östersund då han inte kan flytta dit han sökt, går det att söka nu och prova komma in här??

Svar:

20 jul 2017

Hej, 

Om jag förstår din fråga rätt har din son sökt och ev. blivit antagen på en skola som ligger i en annan kommun och nu vill han söka nya skolor som ligger närmare. Om han vill göra ett nytt val med ett nytt förstahandsval måste han skicka in en sen ansökan. Det finns blanketter för detta på antagningskansliets hemsida med mer information om hur han ska gå tillväga och vad som är viktigt att tänka på. Ni kan hitta det antagningskansli som gäller för er kommun här: www.antagningskanslier.se. 

Väljer han att skicka en sen ansökan kommer den att behandlas som just sen och han kan endast erbjudas en plats om det finns lediga platser. Då hamnar han längst ner på listan och de elever som har gjort sina val under de vanliga ansökningsperioderna kommer att erbjudas platser först. Om han har blivit antagen på en skola och ett program vid den slutgiltiga antagningen är det bra om han lägger det valet sist på listan på den nya ansökningen, för att vara på den säkra sidan!

Efter den slutgiltiga antagningen lägger antagningskanslierna upp information om vilka skolor som har lediga platser. Då kan han kontakta skolan direkt för att se om han ev. kan börja där. Han kan också vid skolstart prata med studie- och yrkesvägledaren på skolan har har blivit antagen på, om att byta skola. Vägledaren kan hjälpa honom komma i kontakt med rätt personer på den nya skolan för att se om den nya skolan tar emot fler elever och det finns plats på programmet för honom där. Här kan ni läsa lite mer om att byta skola: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302. Om jag har missförstått din fråga får du väldigt gärna skriva till mig igen! 

Jag önskar din son lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information