Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vad kan man bli efter El- och energiprogrammet?

13 jul 2017
FRÅGA
HeJ!
jag undrar om vad kan man blir om man går till El- och energiprogrammet och Intresseområde är Data/it ?

Jag hoppas att du svara på mig sosnabb som möjlit ..

Svar:

14 jul 2017

Hej! 

El- och energiprogrammet är ett yrkesförberedande program och syftar på att man efter gymnasiet direkt kan börja jobba inom det området. Om du tänker på att studera vidare efter gymnasiet kan du lägga till vissa kurser för att få högskolebehörighet. Oftast behöver man någon svenska kurs och engelska kurs. Här kan du läsa om vad som behövs för högskolebehörighet: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/hogskolebehorighet-meritpoang-1107. 

Det finns 4 inriktningar på El- och energiprogrammet som fokuserar på olika saker. T.ex. efter inriktningen Data- och kommunikationsteknik kan man arbeta som nätverkstekniker, teknisk säljare, supporttekniker och servicetekniker. Vill du läsa på universitet/högskola efter gymnasiet inom data/it som t.ex. programmet IT-design, behöver man fler kurser som man inte läser på El- och energiprogrammet. Då kan man bland annat behöva Matte 2b eller Matte 3b. Här kan du se vilka kurser man läser på El- och energiprogrammet och vad man kan jobba som efter varje inriktning: https://www.gymnasium.se/sok/el-och-energiprogrammet. 

Du kan prata med din studie- och yrkesvägledare som kan hjälpa dig gå igenom olika yrken och vad som behövs för att bli behörig till de utbildningarna. Sedan kan ni se om det går att lägga till de kurserna så du kan läsa de under gymnasietiden. Annars kan du också komplettera vissa kurser på komvux efter gymnasiet. Tills du kan träffa din studie- och yrkesvägledare kan du på egen hand läsa på om behörighetskraven för de utbildningar som intresserar dig. Det kan du göra här: https://www.antagning.se/se/start. 

Lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information