Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Jag har kommit in på mitt förstahandsval, men jag vill gå på mitt andrahandsval, vad ska jag göra?

04 jul 2017
FRÅGA
Har blivit antagen på mitt förstahandsval men vill komma in på mitt andrahandsval. Hur går jag till väga? Jag vet att jag kommer in med mina intagningspoäng.

Svar:

05 jul 2017

Hej, 

När man prövas för de olika valen som finns på gymnasieansökan börjar man med det förstahandsvalet, därför är det så viktigt att rangordna valen efter det man vill läsa mest. För att du blivit antagen på ditt förstahandsval har alla andra valen under den strukits. Du kommer då inte vara med och prövas på de platserna under det val du har blivit antagen på. Det går heller inte att aktivera strukna utbildningar. Här kan du läsa lite mer om den slutgiltiga antagningen: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagning-gymnasiet-2311.  Du kan också läsa mer om vad detta innebär på ditt antagningskanslis hemsida. 

Du kan göra ett sent val om du vill söka till nya utbildningar. Men om du gör en sen ansökan och lämnar in den med ett nytt förstahandsval kommer din ansökan att behandlas som just sen. Det betyder att du endast kan erbjudas en plats om det finns lediga platser på skolan. Då hamnar du längst ner på listan och konkurrerar inte om platserna med dina meritpoäng på samma sätt som tidigare. Om du gör ett sent val är det bra att du lägger det val du har blivit antagen på just nu, längst ner på listan för säkerhetsskull. Du kan titta på ditt antagningskanslis hemsida för att få mer information om sent val  och hur du ska gå tillväga. Du kan också få tag på blanketterna som behövs på hemsidan. Känner du dig osäker på vad ett sent val innebär kan du kontakta ditt kansli med dina frågor innan du tar ditt beslut. Här finns en lista på alla antagningskanslier och du kan hitta den som gäller för din kommun: http://antagningskanslier.se. 

Lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information