Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vad händer om jag tackar nej till valet jag blev antagen på?

02 jul 2017
FRÅGA
Vad händer om jag tackar nej till de gymnasieprogram jag kom in på sista antagningen?

Svar:

03 jul 2017

Hej,

Om du har blivit antagen på ditt förstahandsval har alla andra valen under den blivit strukna. Tackar du nej till denna plats finns det inte något annat val för dig att prövas på för att de har blivit strukna. Det går inte heller att aktivera strukna utbildningar. Då blir du utan plats. Om du har kommit in på t.ex. ditt tredje handsval kommer du att vara reserv på val 1 och 2. Då kan det finnas en chans att du flyttas upp till dessa val om det finns lediga platser, t.ex. om de antagna eleverna tackar nej eller själva flyttas upp. Reservantagningen har antagningskanslierna hand om fram tills skolstart, då tar skolorna själva över antagningen. Här kan du läsa mer om slutgiltig antagning och om reservantagning: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagning-gymnasiet-2311. 

Tackar du nej till din plats, och du inte är på någon reserv lista kan du göra sent val. Då gör du en ny ansökan med nya val och skickar in den till ditt antagningskansli. Dock kommer denna ansökan att granskas som sen och du kan endast erbjudas en plats om det finns lediga platser, du hamnar därför sist på listan. Du kan läsa mer om sent val och hitta blanketterna för det på ditt antagningskanslis hemsida. Du kan hitta det kansli som gäller för din kommun på denna lista: http://antagningskanslier.se. Där kan du även se en lista på skolor som har lediga platser, när den slutgiltiga antagningen är klar. Om du inte har en plats fram tills dess kan du kontakta rektorn på skolorna för att se om du kan börja där. 

Lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information