Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Finns det något sätt att ändra sin ansökan?

16 jun 2017
FRÅGA
Hej jag undrar om det på nått sett går att ändra gymnasium valet som jag har gjort. Jag skulle vilja söka till en till skola men det är försent nu. Finns det nått annat sett?

Svar:

18 jun 2017

Hej, 

Det finns en chans att ändra i sin ansökan, det kallas för sent omval. Men om du gör ett sent omval, kommer hela din ansökan att behandlas som sen. Det betyder att du endast kommer att erbjudas en plats om det finns lediga platser, alltså kommer de elever som gjorde sina val vid de första tillfällena att erbjudas platser först. Man kan säga att du inte konkurrerar med dina betyg på samma sätt som tidigare. 

Det kan finnas undantag där din placering vid något val inte förändras, eller där reservplaceringen är som den var tidigare, kraven för detta kan vara olika från kommun till kommun. Exakt hur detta ser ut och hur du ska gå tillväga med den sena ansökan kan också se olika ut mellan kommunerna. Här kan du se en lista på alla antagningskanslier: http://antagningskanslier.se och hitta den som gäller för din kommun. Ibland kan det vara så att antagningskansliet behöver låsa upp din ansökan och att du efter att du har gjort dina ändringar ska skriva ut den och få underskrift från vårdnadshavare innan den skickas till kansliet för granskning och behandling. Du kan kontakta det kansli som gäller för din kommun, eller läsa mer på deras hemsida om vad du ska tänka på och hur du ska göra.

Om du väljer att inte ändra i din ansökan men fortfarande vill gå på en annan skola, kan du se över dina möjligheter att byta senare när skolan har börjat. Då är det bra att du så tidigt som möjligt kontaktar den nya skolan för att se om det finns platser för dig på programmet, du kan få hjälp av studie- och yrkesvägledaren. Ju tidigare man kan göra detta, desto lättare brukar övergången vara. Här kan du läsa mer om att byta skola/program: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302

Lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information