Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur gör man sent omval?

06 jun 2017
FRÅGA
Min son fick den 4/6 reda på att han fått en plats till ett idrottsgymnasium på annan ort. Hur går man till väga med sent omval. Han är skriven i Marks kommun (Västra Götaland) och skolan ligger i Osby kommun (Skåne). Enligt en tidigare SYO på hans skolan ska det finnas en blankett att fylla i. Var kan vi hitta den och vart ska den skickas?
Mvh

Svar:

07 jun 2017

Hej,

Om jag förstår din fråga rätt vill din son göra sent omval, alltså inte behålla den plats han har just nu? Exakt hur ett sent omval ser ut och hur det tas emot kan se olika ut från kommun till kommun. Om han ändrar i sin ansökan, eller gör en hel ny ansökan kommer den att behandlas som just sen, det innebär att han tas emot i mån av plats, då de elever som har ansökt i tid tas in först. Det finns vissa undantag där den inte räknas som sen, t.ex. om man har varit sjukskriven.

Ni kan kontakta det antagningskansli som gäller för er kommun för att få mer information om hur ni ska gå tillväga, det beror som sagt på kommunen. Om ni inte kan göra ansökan via webben kan blanketten finnas på kansliets hemsida. Sedan kan ni behöva skriva ut ansökan och posta den till kansliet där den granskas. Här kan ni se en lista på alla antagningskanslier och hitta den som gäller för din son: http://antagningskanslier.se

Nationella idrottsutbildningar (NIU) är riksrekryterande då kan alla elever söka med samma villkor, oavsett vilken kommun de bor i. Om han vill söka till en nya skola kan det vara bra att prata med studie- och yrkesvägledaren på hans skola för att se om de t.ex. har ett samverkansavtal med andra kommuner. Här kan ni läsa mer om det: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/riksintag-2495. Dock kommer hans ansökan fortfarande granskas som sen. Om jag har uppfattat din fråga fel får du gärna skriva till mig igen! 

Lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information