Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan man göra kompletteringar och ändå söka i gymnasiekvoten?

11 apr 2017
FRÅGA
Hej! Jag ska söka till läkarlinjen och undrar om jag kan läsa ett par kurser på komvux men ändå kunna söka i gymnasiekvoten och hur det fungerar indetalj med prövning för att höja sitt betyg

Svar:

12 apr 2017

Hej, 

Om det är så att du inte har behörigheten att söka till Läkarprogrammet på universitet/högskola kan du absolut läsa vissa kurser på komvux för att bli behörig eller läsa upp betygen. Behörigheten är: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4. 

Sedan när man söker till en utbildning görs det en uppdelning av urvalet. I stort finns det två grupper. Grupp 1 kallas direktgruppen och är de som söker med fullständiga gymnasiebetyg, även de med slutbetyg från komvux, om minst två tredjedelar av gymnasiepoängen avser komvux, ingår i direktgruppen. Grupp 2 är de som har kompletterade betyg från Komvux och de som har gjort prövningar hamnar i kompletteringsgruppen. Det är oftast enklare att bli antagen om man är i grupp 1 dock är det upp till varje högskola att bestämma hur platserna fördelas. Man hamnar automatiskt i någon av dessa grupper efter de betyg och eventuella kompletteringar man har, därför kan det vara svårt att t.ex. hamna i grupp 1 när man ska vara i grupp 2. Här kan du läsa mer om det: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/hogskolebehorighet-meritpoang-1107

När det kommer till prövningar på t.ex. Komvux kan det se olika ut från kommun till kommun. Oftast är det så att man skriver ett eller flera prov och får ett betyg för kursen. Man kan plugga fram till proven antingen i klassrum eller på distans, igen kan detta se lite olika ut. Jag skulle tipsa dig att prata med din studie- och yrkesvägledare eller kontakta Komvux direkt för att se hur det ser ut hos de. 

Stort lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information