Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Är det en fördel att bo i samma kommun som skolan man söker till?

11 apr 2017
FRÅGA
Hej,
Är det en fördel att bo i samma kommun som gymnasieskolan som du sökt till, kan det ge fördelar vid intagningen till gymnasieskolan?
Min dotter bor varannan vecka hos sin pappa och varannan vecka hos mig, hon är idag skriven i Stockholms kommun men skolan hon sökt till ligger i Huddinge där jag bor, är det bättre om hon är skriven hos mig då?

Tacksam för svar.

Med vänlig hälsning
Angeli

Svar:

12 apr 2017

Hej Angeli, 

Det är svårt att säga om det är "bättre" att hon är inskriven någon annanstans, men det finns ett par saker ni kan tänka på. Om man söker till en gymnasieskola i den egen kommunen är man de första som erbjuds och prövas för en ledig plats. Men det kan vara så att Stockholms kommun där hon är inskriven, har ett samverkansavtal med andra kommuner, om så är fallet kan din dotter söka till skolor i de kommunerna med samma förutsättningar som elever i den egna kommunen. Du kan testa att prata med hennes studie- och yrkesvägledare på skolan för att se vilka kommuner de har samverkansavtal med. 

Det finns också något som kallas frisök. Det betyder att man kan få en utökad möjlighet att söka gymnasieutbildningar (nationella program) i andra kommuner än hemkommunen/samverkansområdet. Dock är det andrahandsmottagning som gäller och man erbjuds en plats om det finns lediga platser efter att kommunens/samverkansområdets egna elever som har sökt erbjudits en plats. Sedan finns det även riksintag. Godkända friskolor har riksintag, det innebär att elever kan söka till skolor oavsett vilken kommun man bor i. Här kan ni läsa mer om detta: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/riksintag-2495. Jag hoppas du hittar något som kan hjälpa er! 

Lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information