Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur många F kan man ha och ändå ta examen?

26 mar 2017
FRÅGA
Hej!

Jag tar studenten i sommar och undrar hur många F man får ha utan att man inte får en examen?

Mvh

Svar:

27 mar 2017

Hej, 

Beroende på om du läser ett högskoleförberedande eller yrkesförberedande program kan det se lite olika ut. Först och främst har de båda gemensamt att man måste ha godkänt i minst 2250 av 2500 poäng, alltså kan man vara underkänd i 250 poäng (vilka kurser man inte får vara underkänd på för att ta examen står nedan). På båda ska man även ha ett godkänt gymnasiearbete. 

Sedan om det gäller ett yrkesförberedande program ska man, förutom ovanstående punkter, ha ett godkänt betyg i Svenska/svenska som andra språk 1, Matte 1 och Engelska 5. Man ska också ha godkänt betyg i minst 400 poäng av de programgemensamma ämnena, alltså de ämnen som är specifika för det programmet. Du kan se vilka ämnen det gäller om du söker på ditt program på vår hemsida, längre ner på sidan finns poängplanen. 

Om du däremot läser ett högskoleförberedande program gäller det även att man ska ha godkänt betyg i Svenska/svenska som andra språk 1, 2 och 3, Matte 1 och Engelska 5 och 6. Här kan du läsa mer om att ta examen: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/yrkesexamen-hogskoleforberedande-examen-2335.  Om man inte tar examen får man ett studiebevis istället. 

Lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information