Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Funderingar om Samhällsvetenskapsprogrammet och Ekonomiprogrammet.

25 jan 2017
FRÅGA
Hej, det är dags för gymnasieansökningar och jag har en sådan ångest eftersom från varje hörn får jag höra åsikter och beslut om vad jag borde välja. Jag valde Ekonomiprogrammet med inriktningen ekonomi, för att jag är rätt intresserad av företagsekonomi och vill gärna sitta i ett kontor när jag blir äldre. Men det är många som säger att jag borde välja Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktningen Samhälle eftersom linjen har flera möjligheter till för framtiden. Kan man ta Samhällsvetenskapsprogrammet och även driva ett enormt företag osv eller måste man ta extra kurser? Vill även veta vad en Ekonom gör? Mvh

Svar:

06 feb 2017

Hej, 

Jag förstår att du känner dig stressad, många känner sig oroliga inför valet. Fastän du har fått höra mycket från andra är det bra att du har valt att läsa något som intresserar dig, det är ett av de viktigaste sakerna att tänka på! Båda programmen du har nämnt är högskoleförberedande och breda men självklart beror det helt på vad du själv vill läsa till och vad behörighetskraven är för de utbildningarna. Det är lite klurigt för mig att svara på din fråga angående att driva ett företag efter samhällsvetenskapsprogrammet, det kan i stort handla om vilken sorts företag det är.Inom ekonomiprogrammet finns det kurser som handlar om entreprenörskap och företagande som kan vara bra att ha men det finns många kurser som handlar om detta på universitet/högskola också. Det är även svårt att säga vad du kan behöva läsa inför att "driva" ett företag för att det finns enormt många positioner som måste fyllas och de alla kan begära olika kompetenser. Angående din fundering om Ekonomer kan det handla om att arbeta med redovisning, revision, rådgivning, företagstjänster, ekonomisk planering och mycket mer. Du kan arbeta på företag, banker eller starta ett eget företag, Ekonomer arbetar i hela samhället. 

Lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information