Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Funderingar på att välja antingen teknikprogrammet eller naturvetenskapsprogrammet.

11 dec 2016
FRÅGA
Hej! Jag går i nian och ska snart välja till gymnasiet. Problemet är att jag inte vet vilket program jag ska välja. Jag personligen vill helst gå Teknik för jag tror att det är det som passar mig bäst och som jag tycker är roligast. Men min mamma vill att jag ska gå Naturprogrammet för att det finns fler möjligheter efter gymnasiet från Natur än vad det gör för Teknik. Men det jobb jag allra helst skulle vilja ha är ingenjör ned inriktning på rymdteknik. Och om jag inte kan bli det vill jag jobba som någon annan slags ingenjör. Men kag undrar vilket program av Naturvetenskap och Teknik är bäst att läsa för mig? Och vad är de egentliga relevanta skillnaderna mellan programmen för mig?

Svar:

13 dec 2016

Hej,

Det är många studenter på högstadiet som funderar kring gymnasievalet. När det gäller att studera vidare för att bli ingenjör är det enklast att bli behörig dit efter studier på teknik- eller naturvetenskapsprogrammet. Exakta behörighetskrav kan skilja sig en del mellan olika ingenjörsutbildningar varför det inte går att säga exakt.

Det är viktigt att tänka kring vad du själv vill göra samtidigt som det kan vara viktigt att lyssna på vad dina föräldrar tycker och tänker i viss mån. Naturvetenskapsprogrammet kan vara bredare i vissa sammanhang, men det beror på vad du vill läsa efter gymnasiet. Gällande ingenjör kan du få ihop behörigheten dit utifrån teknikprogrammet.

Jag har sökt men inte hittat något ingenjörsprogram just emot rymdteknik, men det kan du själv söka efter eller hitta det som är mest likt vad du vill jobba med i framtiden om du söker via www.antagning.se

Angående de relevanta skillnaderna mellan programmen handlar det om att du läser de kurser som ofta krävs för behörighet vilket du kan hitta på den ovanstående länken. Sedan kan du jämföra med vilka kurser som ingår i grunden på de båda programmen: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/nationella-program-3020

Lycka till med gymnasievalet framöver // Anders, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information