Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Frågor kring IB och inackorderingstilägg

15 nov 2016
FRÅGA
Hej!
Min son har i år börjat på IB programmet på Katedralskolan i Växjö. Vi bor i Högsby kommun där man inte kunde erbjuda något liknande.
Vi har ansökt om inackorderingstillägg hos CSN men fick ej denna då man påstår att Katedralskolan är en kommunal gymnasieskola om han har inte rett till tillägget.
Jag har ju läst att man hade rätt till inackorderingstillägg om man pluggar på ett program med riksrekrytering och IB programmet är ett sådan,
Hade jag fel?
Har han inte rätt till tillägget trots att han är tvungen att hyra ett rum och bo i Växjö då det finns inte möjlighet att pendla.
Vart ska vi vända oss?
Är det kommun som står för stöd till inackordering?

Hälsningar Anna

Svar:

16 nov 2016

Hej Anna,

Nej, du har inte fel i dina tankar, men det kan ibland vara lite klurigt att reda ut alla detaljer. Om CSN bedömer att skola räknas som en kommunal skola är det som du säger kommunen som ni kan vända er till. Det kan finnas möjlighet att få motsvarande inackorderingstillägg från kommunen. Så ta kontakt med dem och hör vem exakt som sköter detta i er kommun och hur ni kan gå framåt med denna fråga.

CSN skriver: "Vanligtvis kan du få bidrag från din kommun om du måste bo och studera någon annanstans än hemma" (http://www.csn.se/lattlast/studiestod/studiehjalp/inackorderingstillagg-1.4696)

Lycka till med vidare kontakt med kommunen! // Anders, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information