Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Plugga fysik på ett annat gymnasium, medan jag går i gymnasiet?

08 jul 2016
FRÅGA
Hej!
Jag heter Sanajan shazad och jag går ib programmet(DP2). Jag vill läsa vidare till medicin och vill börja så snart som möjligt. Men jag har inte fusik ämne. Jag undrar om det är möjligt att plugga fysik i en annan gymnasiet medan jag går gymnasiet eller är det möjligt att göra något prov innan blir jag klar med gymnasiet.
Jag har redan pluggat fysik 1 och 2 hemma .

M.V.H
Sana

Svar:

08 jul 2016

Hej Sana,

Spännande att höra om dina planer att läsa vidare inom medicin efter gymnasiet! Svaret på din fråga blir lite olika beroende på vad du menar med att du har läst de två kurserna ”hemma”. Om du exempelvis har läst dem tidigare, i ett annat land, kan du vända dig till följande länk för hjälp med validering, annars gäller nedanstående: https://www.uhr.se/bedomning-av-utlandsk-utbildning/

Angående den ena delen av din fråga så är svaret tyvärr nej, det går inte att läsa på två olika gymnasier samtidigt. Du kan genomgå prövning på gymnasiekurser och på så sätt få dem godkända snabbare än om du hade läst dem på gymnsiet som vanligt. Däremot verkar det inte gå att du kan genomföra detta medan du läser på gymnasiet om kursen inte ingår i din indiviudella studieplan men att du kommer kunna göra det när du är klar med gymnasiet. Om du vill läsa mer om prövning och hur det fungerar kan jag rekommendera följande länkar:

http://www.skolverket.se/bedomning/betyg/provning/provning-i-gymnasieskolan-1.10305

http://www.skolverket.se/bedomning/betyg/provning/provning-i-vuxenutbildningen-1.210756

Lycka till med dina framtida studier // Anders, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information