Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Byta till nytt gymnasium i årskurs 2

07 jun 2016
FRÅGA
Hej, jag har strax gått klart ettan på gymnasiet men börjar känna att jag inte trivs i skolan eller med mina vänner. Jag skulle alltså vilja byta gymnasium till ett nytt gymnasium i tvåan, men skulle nog kunna tänka mig att gå om ettan på ett annat gymnasium också, bara för att hamna rätt helt enkelt. Vad ska jag göra? Om det skulle vara så att jag ska söka in med de som är födda 00, söker jag då in med mina betyg från 9an? (För då vet jag en utbildning jag är ganska säker på att jag skulle komma in på med mina 275p från högstadiet). Och slipper jag då läsa de kurser jag redan läst på det gymnasiet jag gått på under ettan? Jag vet att jag kanske är sent ute, för om jag minns rätt skickade man in sista ansökan i maj? Hur som helst vill jag se över mina alternativ och tacksam för svar och rådgivning!

Svar:

08 jun 2016

Hej,

Först och främst är det trist att höra att du inte trivs i skolan eller med de som du går i skolan med! Det som gäller är att ja, du kan byta gymnasium, både för att gå dit och läsa andra årskursen samt för att börja om i ettan. Om du vill byta program/linje behöver du prata med studie- och yrkesvägledare för att se så att det du läst motsvarar någorlunda det som övriga elever har läst. Skulle det vara så att du söker om så är det med betygen från grundskolan, slutbetygen från 9:an som du söker med. Och nej, du kommer inte kunna läsa de kurser som du redan har läst och fått betyg i igen. Sista ansökan har som sagt tyvärr redan gått ut nu vilket kan göra det mer komplicerat att söka till ett nytt gymnasium och starta om i ettan. Däremot kan du alltid vända dig till SYV i din skola och höra om hen kan hjälpa dig undersöka möjligheten till byte i tvåan. Mer om byte av program/skola etc. kan du läsa här

Lycka till med dina framtida studier, oavsett hur du väljer att göra // Anders, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information