Ska jag välja samhällsprogrammet eller estetiska?

06 apr 2016
FRÅGA
Hej! Jag har valt ett estetiskt program med inriktning media/foto som förstahandsval eftersom mitt största intresse är fotografi och jag skulle gärna vilja jobba med något media yrke i framtiden, men jag börjar tveka och kanske vill byta till samhällsvetenskapliga programmet med inriktning media eftersom det känns som en bättre grund och tryggare för framtiden eftersom jag har flera val då men samtidigt är jag en väldigt estetisk person och känner nog att estetiska skulle passa mig bättre men jag är så osäker, vad ska jag välja? Vad är bäst?

Svar:

08 apr 2016

Hej!

Kul att höra om dina intressen och att du funderar på hur du kan följa dessa på gymnasiet! Båda programmen (estetiska och samhällsvetenskapliga) är högskoleförberedande så den grundläggande behörigheten får du utifrån båda. Samhällsvetenskapliga programmet har mer innehåll av matematik och moderna språk, kurser som ibland kan ge dig behörighet/meritpoäng till vissa högskolestudier. Själva kurserna skiljer sig också en del, på sam/media är det mer fokus mot journalistik och hur medier påverkar samhället än på det estetiska programmet där mer fokus är på estetiska uttryck.

Det är svårt att välja till gymnasiet bland alla olika val som finns. Samtidigt är det ett val som du kan göra och bygga på lite hur du tänker dig kring vad som är viktigast, antingen ditt intresse för foto eller om du vill ha mer möjligheter till vidare studier i framtiden. Det finns nog inget ”bästa” svar på denna fråga utan det är bara du själv som kan veta det.

Lycka till inför framtida val // Anders, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information